Om vår förening och Annedalshuset

Föreningen Gamla Annedalspojkar bildades 1947, en tid efter andra världskriget som varade från 1939 till 1945. Efter kriget startades ett drygt 20- tal liknande föreningar i Göteborg. De inkallade soldaterna från Göteborg var under beredskapen huvudsakligen förlagda längs Sverigegränsen i Dalsland, Värmland och Norrland men även i Helsingborg 1941, då många judar kom till Sverige. Under denna tidsperiod växte vänskapen och förtroendet till sig mellan soldaterna.

När de efter kriget blev hemförlovade ville Göteborgarna behålla sin exeptionellt goda kamratliga vänskap. rför bildades föreningar typ Föreningen Gamla Annedalspojkar i många stadsdelar som i Gamlestaden, Haga, Krokslätt, Landala, Lindholmen, Majorna, Masthugget, Kvarnberget, Gårda, Redbergslid och Vegagatan. Några år efter föreningarnas bildande var det naturligt att flickorna från dessa stadsdelar bildade egna liknande föreningar. Vår förening består sedan ca 20 år av både kvinnor och män och har bytt namn till Föreningen Annedalspojkar och -flickor.

Rivningshysterin på 1960- och 1970-talen

1965 beslöt Sveriges riksdag om byggandet av bostäder enligt det så kallade miljonprogrammet i Sveriges städer. Det innebar att en mängd nya bostäder skulle byggas, och även att många äldre miljöer revs. Redan tidigare, i början av 1960-talet hade det i Göteborg startats ett fastighetsbolag, Göta lejon, som var till hälften ägt av kommunen och till hälften av privata byggföretag. Detta företag köpte systematiskt fastigheter i arbetarstadsdelarna för att riva hela stadsdelar och därigenom möjliggöra uppförandet av nya bostäder.

Vårt hus från 1876 räddades undan rivningarna på 1970-talet, dock mer av en slump än av föreningens insatser. 1973, när större delen av stadsdelen var riven och nybyggandet var igång stod ett enda hus kvar på ett annars helt rivet kvarter intill Annedalsskolan. Då lyckades Gamla Annedalspojkar övertyga Fastighetskontoret om att de skulle få hyra huset, trots att det fortfarande hade rivningshot över sig. Annan bebyggelse som finns kvar från denna tid är Annedalsskolan och bostadshusen i rött tegel på Carl Grimbergsgatan – Robert Dicksons Stiftelse och Göteborgs Arbetarebostads AB:s hus. Likaså f.d. Epidemisjukhuset, Annedals småbarnsskola (idag Folke Bernadottes gatas förskola) liksom f.d. Barnbördshuset och Annedalsseminariet (på Övre Husargatan). 

Annedalshuset, vårt föreningshus, byggdes av Göteborgs Arbetarebostads AB. Huset har två trapphus och i det ena inrättade Gamla Annedalspojkar ett museum som visar hur hemmen kunde se ut när de växte upp under 1920- till 1940-talen. I den andra delen av huset byggde händiga medlemmar om så att det blev ett modernt kök och två större rum som passade föreningens verksamhet. Ombyggnaden och underhållet av huset har krävt  åtskilliga arbetstimmar, som har lagts ner på kvällar och helger.

 

Loppmarknader lade grunden till vårt museum

Föreningen finansierades länge till största delen av stora loppmarknader som ordnades en hel helg en gång om året från 1961 till ca 2000. Attraktiva inventarier från loppmarknaderna stoppades undan för att bli stomme i museiverksamheten. Idag är museiverksamheten och bokade visningar en sammanhållande del i vår förening. Museet, idag kallat Annedals lägenhetsmuseum, invigdes 1976.

 

Urban bygdegård

Vid årsmötet 2014 byttes en majoritet av styrelsen ut. Föreningen verkar nu för att huset ska vara en mötesplats för historia, hållbarhet och utveckling – som en urban bygdegård. I och med detta har nya inslag lagts till i vår verksamhet under namnet Annedalshuset. Annedals lägenhetsmuseum har utvecklats med utställningsrum och har öppet på söndagar som tidigare. För vår programverksamhet ansvarar den öppna ”Arbetsgruppen för Annedalshuset”. Vi ordnar Annedalsdagen i slutet av maj varje år med utställning, öppet museum, barnaktiviteter, musik och trädgårdskafé. Vi deltar i olika aktiviteter som kommunen har initierat som ”Kulturnatta” i oktober, liksom Tillsammansfestivalen i november. Varje månad på hösten och våren görs ett månadsblad med Annedals lägenhetsmuseums öppettider och aktuella aktiviteter som utställningar och föredrag. En gång i månaden ordnar vi Fixarverkstad för allmänheten så att kläder och prylar ska få ett förlängt liv.